Nagyvárad megye jógú város, Bihar megye székhelye a Partiumban, a Kőrös vidéken. Neve a régi magyar várad (= kis vár) főnévből ered. A település a régió legnagyobb városa. A földrajzi...

Soron következő tematikus napunkon folytatjuk elmélkedéseinket az Oltáriszentségről. Az áprilisi mottó: „Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg...

Szatmárnémeti az Alföld északkeleti szélén, a Szatmári-síkságon, a Szamos két partján fekszik. Románia legészaknyugatibb megyeközpontja Nagyváradtól 135 km-re északkeletre található a Partiumban....

Páduai Szent Antal igen ismert és közkedvelt szent, sokan fordulnak hozzá kérve közbenjárását különböző ügyeikben, bajaikban. Sokan tisztelik őt a nem katolikusok között is. A mai napon kezdődik el...

1
2
3
4
2018. április 26. , csütörtök

Nagyvárad megye jógú város, Bihar megye székhelye a Partiumban, a Kőrös vidéken. Neve a régi magyar várad (= kis vár) főnévből ered. A település a régió legnagyobb városa. A földrajzi elhelyezésének köszönheti, hogy a regionális és a nemzetközi turizmusban egy nagyon fontos csomópontot jelképez.

2018. április 17. , kedd

Soron következő tematikus napunkon folytatjuk elmélkedéseinket az Oltáriszentségről. Az áprilisi mottó: „Valahányszor ugyanis e kenyeret eszitek, és e kehelyből isztok, az Úr halálát hirdetitek, amíg el nem jön.” (1 Kor 11, 26) Az Oltáriszentség nem más, mint az értem önként szenvedő, emberré lett Isten. Az Oltáriszentség engesztelő áldozat.

2018. április 17. , kedd

Szatmárnémeti az Alföld északkeleti szélén, a Szatmári-síkságon, a Szamos két partján fekszik. Románia legészaknyugatibb megyeközpontja Nagyváradtól 135 km-re északkeletre található a Partiumban. Az egykori Szatmár vármegye és a mai Szatmár megye névadója, 1968 óta székhelye.

2018. április 17. , kedd

Páduai Szent Antal igen ismert és közkedvelt szent, sokan fordulnak hozzá kérve közbenjárását különböző ügyeikben, bajaikban. Sokan tisztelik őt a nem katolikusok között is. A mai napon kezdődik el a nagykilenced az ő tiszteletére, amikor kilenc héten keresztül, keddenként, a szentmisék elmélkedéseiben az ő életéről, erényeiről, példájáról hallhatunk.

2018. április 10. , kedd

Nagyszalonta Bihar megyében, Nagyváradtól 38 km-re délnyugatra a Köles-ér partján fekszik, a Nagyvárad-Arad főúton, a román-magyar országhatártól keletre. 14 km távolságra közúton a Nagyszalonta - Méhkerék határátkelőhöz, a város vasúti csomópont is.

2018. április 9. , hétfő

Ó, Mária, alázat edénye,
amelyben az igazi megismerés lángja ég:
általa önmagad fölé emelkedtél,
és ezért elnyerted az örök Atya tetszését;
Ő egyedülálló szeretettel szeretve
elragadott téged és magához vonzott.
A szeretetnek ezzel a fényével és tüzével
meg alázatod olajával
te magadhoz vonzottad az istenséget,
bár előbb az Ő felbecsülhetetlen

2018. április 9. , hétfő

Hegyközpályi Bihar megyében, Nagyváradtól 12 km-re északra, Hegyközcsatár és Hegyköz-száldobágy közt, a Kösmő patak mellett fekvő település. Községközpont, 1910-ben 820 lakosából 815 magyar, 3 román, 2 egyéb nemzetiségű volt, a 2011-es népszámláláskor 1242 főt számláltak, ebből 500 magyar ajkút. Hegyközpályi neve már a XIII.

2018. április 8. , vasárnap

Az Irgalmasság ünnepének Húsvét utáni első vasárnapra történő helyezése mély teológiai értelemmel bír, amely a megváltás húsvéti titka és az Isteni Irgalmasság titka között fennálló szoros összefüggésre utal. Ezt az összefüggést hangsúlyozza az ünnepet előkészítő Isteni Irgalmassághoz végzett kilenced, amit Nagypénteken kell elkezdeni.